Whois Checker


Voer een URL inOver Whois Checker

Whois is, zoals de naam al aangeeft, een protocol dat gebruikers toegang geeft tot de massale database van geregistreerde eigenaren van een internetbron zoals een autonoom systeem, een IP-blok en een domeinnaam. Met andere woorden, het is een zoek- en antwoordprotocol waarmee gebruikers kunnen achterhalen wie de geregistreerde eigenaar van een domein is door simpelweg de exacte domeinnaam te typen. Het protocol, in ruil daarvoor, zal het antwoord leveren in een formaat dat leesbaar is voor de mens. Een meer gedetailleerde specificatie van het Whois-protocol is te vinden in RFC 3912. Whois lookup wordt tegenwoordig veel gebruikt vanwege het relatieve belang ervan in verschillende facetten van online activiteiten.

Hier zijn een paar redenen waarom mensen een Whois-zoekopdracht uitvoeren:
Domein kopen en handelen
Controleer het verlopen van het domein
Ontdek de identiteit van de domeineigenaar
Locatie en adres van de eigenaar achterhalen
Marketingdoeleinden

Op basis van het bovenstaande gebruik is het belang van een Whois-zoekopdracht duidelijk. De procedure is zeer voordelig voor domeinkopers, omdat het hen in staat stelt om te bepalen op welke domeinen ze kunnen bieden. Voor domeinkopers is deze procedure nuttig omdat de contactinformatie of het adres van de domeineigenaar kan worden opgevraagd, zodat ze contact kunnen opnemen met de eigenaar naar wie de voorstellen tot aankoop kunnen worden gestuurd. Bovendien is de lookup ook een maatregel die hackers ervan weerhoudt om verdere kwaadaardige online activiteiten te ontplooien, omdat hun identiteit door het proces kan worden onthuld en er passende juridische stappen kunnen worden ondernomen.

Voor- en nadelen van WhoIs Search
Het kunnen identificeren van de eigenaar van een domein is een voordeel voor veel gebruikers. Er is echter ook een groot nadeel aan verbonden, namelijk het gebrek aan privacy van de domeineigenaar omdat zijn identiteit openbaar wordt gemaakt. Voorafgaand aan de domeinregistratie, zijn gebruikers verplicht om hun volledige naam, adres en contactgegevens zoals e-mailadres en telefoonnummers te onthullen. Dit is in overeenstemming met de bepalingen van Internet Corporation for Assigned Names and Numbers of ICANN, die voorschrijft dat de gegevens van de registranten openbaar worden gemaakt via de Whois directories. Dit biedt een toegangspunt voor spammers en marketeers om e-mailadressen en telefoonnummers te pakken voor hun marketing- en spamming-activiteiten.